PENGAJIAN MALAYSIA

Dibangunkan untuk berkongsi maklumat dalam bidang Pengajian Malaysia berkaitan bidang Politik, Ekonomi dan Sosial

 • Kiriman Terbaru

 • Label

 • Arkib

  • 304,066 Pelawat
 • Penafian

  Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada permasalahan yang berlaku ketika melayari blog ini.
 • Advertisements
 • Salam Ramadhan

 • Tentang Saya

  Mahasiswi UPSI Perak. Program Pengajian Malaysia dengan Pendidikan.

 • Detik

 • Ogos 2010
  I S R K J S A
       
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • 1 Malaysia

 • Kabinet Malaysia

Bab 3 : Perlembagaan II

Posted by aliazaik di 24/08/2010

Bab 3 : Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan Negeri

Kandungan Ringkas Perlembagaan Persekutuan

1. Senarai Persekutuan
Meliputi perkara mengenai hal-ehwal luar negara, pertahanan, keselamatan dalam negeri, undang-undang jenayah dan sivil, kewarganegaraan dan lain-lain.

2. Senarai Bersama
Meliputi perkara yang membolehkan badan perundangan negeri membuat undang-undang selagi ia tidak bertentangan dengan undang-undang Persekutuan. Contohnya, perlindungan bagi binatang liar, biasiswa, perlindungan kanak-kanak, perancangan bandar dan kampung dan lain-lain.

3. Senarai Negeri
Meliputi perkara-perkara yang diserahkan kepada negeri seperti hukum syarak, undang-undang diri dan keluarga orang Islam, hari kelepasan negeri dan lain-lain.

Ketertinggian Perlembagaan
Malaysia merupakan sebuah persekutuan yang mempunyai sebuah perlembagaan bertulis. Menurut Tun Mohammed Suffian, bekas Ketua Hakim Negara, Perlembagaan Persekutuan Malaysia ialah yang tertinggi. Ketertinggian Perlembagaan ini dapat dilihat pada peruntukan berikut:

1.Parlimen
Memperoleh kuasa daripada perlembagaan yang kan menentukan kuasa perundangan kerajaan Persekutuan di satu pihak dan kepada tiap-tiap buah negeri di pihak yang lain.

2. Perlembagaan
Menentukan perkara bersama yang membolehkan Parlimen atau Dewan Undangan Negeri membuat undang-undang mengenainya. Contoh undang-undang yang boleh dibuat oleh Parlimen ialah pertahanan, pelajaran, hal-ehwal negara dan sebgainya.

3. Kedudukan YDPA
Baginda sebagai Ketua Negara, lambang taat setia rakyat, lambang negara, Ketua Parlimen, Ketua Pemerintah dan sebagainya.

4. Kuasa perundangan
Dijalankan oleh berbagai-bagai badan perundangan juga tertakluk kepada sekatan-sekatan yang dikenakan oleh perlembagaan. Kuasa kehakiman juga tertakluk kepada sekatan-sekatan yang dikenakan oleh perlembagaan.

5. Kebabasan asasi
Merupakan elemen penting dalam sesebuah negara yang mengamalkan sestem demokrasi berparlimen. Kerajaan tidak boleh membuang negara seseorang warganegara, tidak boleh menahan seseorang warganegara daripada pulang ke tanah airnya, tidak boleh memaksa seseorang itu menjadi buruh paksa dan tidak boleh memenjarakan mana-manan orang melainkan menurut undang-undang.

Perlembagaan Negeri
Terbentuk hasil daripada perkongsian antara negeri yang menganggotai Persekutuan Malaysia. Negara-negara yang bergabung di dalam Persekutuan Malaysia sememangnya diberikan hak, kuasa dan tanggungjawab yang telah diperuntukan dalam Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagan Negeri.

Kewujudan perlembagaan sebagai asas undang-undang mempunyai peranan yang sangat besar dalam membentuk perjalanan pemerintahan negara ini. Walaupun ia sebuah perlembagaan yang terlalu panjang dan terperinci setakat ini, ia telah berjaya melincinkan pentadbiran negara, mewujudkan keamanan dan kestabilan negara.

Sumber : Teks Pengajian Tinggi Fajar Bakti. Pengajian Malaysia (2004)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: